Het Harenbergfonds

Stichting ter bevordering en ondersteuning van oudheidkundig onderzoek voor Doesburg en omstreken

Welkom op de website van het Harenbergfonds! 

Het Harenbergfonds is het Doesburg's Oudheidkundig Fonds ter bevordering en ondersteuning van oudheidkundig onderzoek voor Doesburg en Omstreken.

Deze site informeert u over het ontstaan en de achtergrond van het Harenbergfonds en haar doelstellingen. Tevens kunt u hier terecht voor informatie over subsidieaanvragen en gehonoreerde projecten. Door middel van het contactformulier kunt u contact opnemen met de stichting.
 

Nieuws


Terug naar overzicht

18-10-2019

De eerste Harenberg-lezing, 25 november 2019 in het Arsenaal

Op maandagavond 25 november 2019 vindt de eerste Ed Harenberg-lezing plaats. De lezing wordt gehouden om 19.30 in de filmzaal van het Arsenaal in Doesburg. De eerste Harenberg-lezing wordt gehouden door Bert Fermin. Hij is de projectleider van de opgraving van het Arsenaal waar Ed Harenberg ook nauw bij betrokken was.

Om deze bijzondere lezing bij te kunnen wonen vragen wij u een entree van 5 euro. Toegangskaarten zijn vanaf 1 november te koop bij museum de Roode Toren in Doesburg.

De opgraving van het Arsenaal
Wat we tegenwoordig kennen als het Arsenaal in Doesburg, is het restant van een omvangrijk kloostercomplex, waarvan de resten grotendeels schuilgaan onder het verzorgingstehuis St. Elisabeth, de Sint Maartenshof, het Arsenaal met Kloosterhof en de conventsgebouwen aan de Kloosterstraat. In de loop der jaren zijn er diverse kleinere en grotere archeologische opgravingen geweest die een blik werpen op het verleden van dit “Convent van Maria opten aelden Grave”. Onder het convent werd inderdaad de oude gedempte stadsgracht (aelden Grave)terug gevonden. Behalve funderingen en vondsten die aan dit convent gerelateerd zijn, werden ook resten gevonden van de tijd vóór het klooster én van de periode erna. Er werden bijvoorbeeld werktuigen uit de steentijd gevonden, maar ook afval van een 17e-eeuwse pottenbakkerij. Het middeleeuwse klooster en de pastorie kregen andere bestemmingen, werden verbouwd en deels gesloopt.
In deze lezing wordt alles wat met het de geschiedenis van het klooster te maken heeft, nog eens op een rijtje gezet.

 velldfoto's backup 134X.jpg
 KLO17_MESHEFT.jpg


Terug naar overzicht